Zamanın İçinde Yolculuk

27 Aralık 2019 - Kültür - Mehmet G.

Yapılan bilimsel ve arkeolojik araştırmalara göre saatin icadı M.Ö. 4000’li yıllara kadar uzanmaktadır. İlk saatin icadına dair kanıt, Mısır’da kullanılan güneş saati olmuştur. İlk saat, dik duran bir cisimde güneşin meydana getirdiği gölgenin boyu esas alınarak yapılmıştır. Güneş saati, güneş battıktan sonra zamanı gösteremediği için daha sonrasında su ve kum saatleri icat edilmiştir. 

Avrupa’da ilk saat olarak çan kullanılmıştır. Saat başlarında vuran çan, 1386 yılında yapılmıştır ve Salisbury Katedrali’nde halen çalışmaktadır. 

Güneş ışığına güvenilmeyen kuzey ülkelerinde, saat kullanımı tercih edilmiştir. Kuzey ülkelerinde katedrallere, şehir meydanlarına, şehir girişlerine ve manastırlara saat konulmuştur. Manastır disiplininde geliştirilen bu saatler daha sonraki şehir yaşamına öncülük etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, 1477’de ülkemizde saatçiliğin gelişimi için ilk adımları atmıştır. Venedik’te saat üreten ustaları ülkemize davet etmiştir.

Saatçilik mesleği eski anahtarcı ve kuyumcu loncalarında gelişmiştir. Saatçiliğin gelişiminde mihenk taşı olarak, 15. yüzyılda ev saatlerinin ve 16. yüzyılda köşe saatlerinin üretimi kabul edilmektedir. 

Cep saatleri ilk defa 15. yüzyıl’da ortaya çıkmıştır. İlk cep saatleri yapısı gereği oldukça ağır olmuştur. Pek çok zanaatkar ve özellikle demir ustaları cep saatleri için tasarımlar geliştirmiştir. Çelikten imal edilen bu saatler oldukça ilgi görmüştür.

İlk kol saati, 1810 yılında Napoleon Bonaparte’ın kız kardeşi Caroline Bonaparte için özel olarak üretilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı, cep saatinden kol saatine geçişi teşvik etmiştir. Savaştan önce insanlar kol saatlerini kadınlar için moda aksesuarı olarak görmüşlerdir. Ancak savaş, siperlerde yaşanan zorluklar yüzünden askerleri kol saati kullanmaya itmiştir. Savaşın ardından kol saatleri, askeri personelin sağlamlığı ve cesareti ile ilişkilendirilerek farklı bir ün kazanmıştır.  

Yüzyıllar içinde saatçilik fazlasıyla uzmanlık gerektiren bir zanaattan, seri üretimi yapılan bir sanayiye dönüşmüştür. Pacomarine 2015 yılında, gelişen sanayi endüstrisini zanaat ile harmanlayarak saat üretimine yeni bir soluk getirmiştir. 

Pacomarine, üretimlerini tamamen müşteri odaklı bir bakış açısıyla devam ettirmektedir. Mühendislik ve tasarımın birbiriyle olan mükemmel uyumunu kullanım rahatlığı ile birleştirmektedir. 

Sizde Pacomarine’in mükemmel olarak tasarlanmış el becerisi ve ustalık gerektiren zanaat ürünleri ile tanışmak isterseniz web sitemize göz atabilirsiniz.

https://www.pacomarine.com.tr/Urunler